Yonca Tohumu

Yonca 7 yıllık uzun ömürlü bir yem bitkisi çeşitidir. Ekonomik ömrü 5 yıldır. Derin toprak katmanlarına kök atma yeteneği vardır. Derin katmanlardaki suyu alabilme yeteneği vardır. Taban suyu yüksek topraklar dışında her arazide yetişebilme yeteneğine sahiptir. Dünya'nın tüm iklimlerinde yetişebilen ender bitkilerden biridir. Hayvancılık için önemi çok büyüktür. 

Yonca tohumu dekara 4-5 kg ekilir. Aşırı soğuk bölgelerde ilkbahar ekimi tavsiye edilir. Ilıman bölgelerde sonbaharda da ekimi yapılabilinir. Firmamızın elinde bulunan yonca tohumlarının dormansi aralığı 4 ile 9 arasındadır. Yonca balyası ticareti Dünya'da hacim olarak yüksek rakamlardadır. Ülkemize  Orta Doğu ülkelerinden yoğun yonca balyası talepleri gelmektedir. Ülkemizde yonca yetiştiriciliği yeterli seviyeye ulaşırsa yonca kaba yeminden ciddi paralar ülkemiz kazanabilir. Firmamızda hem yerli üretim sertifikalı yonca tohumları hem de ithal OECD belgeli yonca tohumları mevcuttur. Yonca tohumu fiyatları firmamızda uygun rakamlıdır. 

Yonca tohumu şu şekilde ekilir. Ya mibzerle ekimi yapılır ya da elle saçılır. Toprak ince şekilde hazırlanır.Yonca tohumu ekildikten sonra üzerine sürgü tapan çekilir. Mibzerle ekiliyorsa mibzerin bıçakları yukarı kaldırılır, hortumları boşa çıkarılır, sürgü tapandan sonra varsa dişsiz demir ya da lastik silindirle yonca tarlası sıkıştırılır. Tarla yüzeyi sık sık sulanır. Yonca tohumunun çimlenmesi bir hafta on günde tamamlanır. Yonca ekerken dekara 25 kg 15-15-15 toprak gübresi atılır. yonca üst gübreye çok fazla ihtiyaç duymaz. Her sene kış girerken 15-15-15 gübresinden 25 kg toprağa atılır. Yonca tarlasına üst gübre olarak yaprak gübresi, hümik asit ve deniz yosunu karıştırılıp taralla atılır. 

Farklı iklimlere göre ülkemizde yonca 3-4 biçimle 9-10 biçime kadar biçim elde edilir. En az biçim Doğu Anadolu Bölgemiz yapar. En fazla biçim ise Akdeniz Bölgesinde elde edilir. Yonca tambur ve diğer biçme makinalarıyla biçilir. Yeteri kadar kurutulduktan sonra balyalanır. Son yıllarda yoncanın rulo slajı da yaplması epeyce revaştadır. Yonca slajı yapılması hayvan besleme açısından daha avantajlıdır. Hem yoncanın proteini daha yüksek olmaktadır, hem de yoncanın yaprakları slaj yapıldığında dökülmemektedir.

Ülkemizde en yoğun yonca tarımı İç Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bil hassa Konya, Aksaray ve Niğde vilayetlerinde ticari yonca yetiştiriciliği ileri seviyelere ulaşmış durumdadır.

Bu yörelerdeki çiftçilerimiz yonca ziraatından hatırı sayılr paralar kazanmaktadırlar. ülkemizin kaba yem açığı bulunmakla beraber İç Anadolu Bölgesinden Orta Doğu Arap ülkelerine yonca balyası satışı yapılmaktadır. 

Yonca tohumu fiyatları ve tonca tohumu yetiştiriciliği hakkında daha fazla bilgi almak için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis