Ot Tipi Teff Grass

Teff grass yüksek kaba yem üretmek için geliştirilmiş sıçak mevsim bitkisidir. Yazın sıcakda bu kadar hızlı gelişen bir başka yazlık yem bitkisi yoktur.Teff grass yem bitkisinde hayvanları zehirleyen bilhassa sorgum sudan grassda bulunan prüssik asit yoktur. Tüm hayvanlar ve bilhassa atlar bu bitkiyi severek Ülkemiz hayvancılığı için yeni sayılan bir yem bitkisidir.Yakın bir geleçekte tüm hayvan yetiştiricilerinin gündemine oturacaltır.Teff grass bitkisi tohumunu Ülkemize ilk kez torunoğlu Tohumculuk getirmiştir.Ülke genelinde teff grass tarımıyla ilgili yoğun bir tanıtım yayım çalışması başlatmıştır. Tek yıllık yazlık bir bitkidir.
Teff Grass özelliklerinin başında yazın kendi kategorisinde en hızlı gelişen yem bitkilerinden bir tanesi olması gelir. Son yıllarda Teff Grassa rağbet artarken Sorgum Sudan otuna rağbet azalmıştır. Teff Grassın özelliklerinden bir tanesi de erezyon önleyici bir yapıya sahip olmasıdır. 

 

Teff grass mükemmel lezzetli bir kaba yemdir.Teff grass kuru ot olarak, slaj olarak ve otlatma yada günlük yeşil biçme şeklinde kullanılır.Yazlık mevsimlik mera kurmaya çok uygundur.Otlatmak için atlar ve diğer hayvanlar için çok uygundur.Çok biçimliktir,yaz boyunca 3-4 kez biçilebilir.Yonca tarlalarında münavebeli ekime çok uygundur.Yeşil gübre için tercih edilen bir bitkidir.Teff bitkisi ince yapraklı ince saplı harika bir bitkidir.

Teff grass mükemmel sindirilme  özelliğine sahiptir. Dengeli vitamin ve minarellere sahiptir.Kuraklığa iyi adepte olmuştur. Az suyla yetişebilmektedir.Donlara karşı hassasdır, sonbahar donlarıyla bitkinin yeşil aksamı çöküşe geçer. Serin bölgelerde yavaş gelişir. Optimum koşullarda 3-6 günde çimlenir. 0.5 - 1 cm derinliğe ekilir. Teff grass bitkisi Çukurova gibi aşırı nemi yüksek bölgelere tahamülü çok iyi adapte olmuştur.

Michigan Eyalet Üniversitesinde yapılan bir araştırmada teff grass bitkisinden dekerdan 3 ton ve üzerinde kuru ot alınmıştır. Teff grassda ilk biçimde yabani otlar sorun olabilir. ançak sonraki biçimlerde çok sorun olmaz. Geniş yapraklı yabani otlara karşı herbisit ilaçları kullanabilinir.Teff grass ince saplı olduğundan atların beslenmesinde bir çok diğer yem bitkilerine göre daha önemlidir.

Teff tahılı insan beslenmesinde de önemli bir gıdadır.Teff tahılı gluten içermez çölyak hastarı tarafından aranılan bir gıdadır. Teff grassın ünü son yıllarda tahıl olarak değil yem bitkisi olarak ortaya çıkmaktadır. Teff grassın avantajı yazın sıcak aylarda çok iyi gelişip bol ot vermesi,dezavantajı ise serin sonbahar aylarında eylülden sonra çöküşe geçmesidir.

Amerikada hayvan yetiştiriçisi çiftciler arasında teff grassın ünü çok artmıştır.Teff grass ilkbahar ayları sonunda toprak ısınınca ekilir. Teff grassda aşırı gübrelemeden kaçınmak gerekir.Teff grassda çok az haşare ve hastalık gözlemlenmiştir. Teff grass otlatma için mera tesisi oluşturmak için mevsimlik mera oluşturmada alternatifi olmayan bir mera bitkisidir.

Teff tahılı tohum renklerine göre üçe ayrılır;beyaz teff,kahverengi teff,kırmızı teff. Teff grassı diğer yaz bitkilerinden ayıran en önemli şey kaliteli bol ot vermesidir.  

Teff grass tohumu çok küçükdür.Teff tohumu ekimi çok zordur.Teff tohumu ekilirken çok sert bir toprak hazırlığı yapılır.Ekerken yüzeye yakın 0.5-1cm derinliğe ekilir.

Ot Kalite   Analizi  Teff  vs Timothy

Kalite                       Analizi                         ortalama

                               Timothy                       Teff Hay

%h Ham protein         8-14                             9-14

ADF                           32- 36                           32-38

NDF                           53-59                            53-65

TDN                            57-65                           55-64


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis